...κορφολογώ βουνό τες ομορφιές σου, τες ομορφιές σου πουν’ θεϊκές και παραδεισοπλασμένες…. Κ. Κρυστάλλης

Ένα κειμενο για τη Λέσβο από τη Γιώτα Πετροπούλου

Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο ήλιος και η Σελήνη δε συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δε μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους, όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι της γης …

              
Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζει ο Οδυσσέας  Ελύτης τη Λέσβο. Ένα νησί ξεχωριστό, το οποίο επισκεφθήκαμε, εξερευνήσαμε και απολαύσαμε. Η  εβδομάδα που αφιερώσαμε στη Λέσβο, το νησί του Οδυσσέα, του Θεόφιλου, της Σαπφούς μας γέμισε εμπειρίες συγκλονιστικές και γεύσεις μαγικές.

Περπατήσαμε σε πανέμορφα  πετρόχτιστα  χωριά, πεζοπορήσαμε στα βουνά έχοντας θέα που σου κόβει την ανάσα, ανακαλύψαμε την εκπληκτική εναλλαγή της φύσης του νησιού, κάναμε μπάνιο στα καταγάλανα και δροσερά νερά του Αιγαίου, επισκεφθήκαμε μοναστήρια και εκκλησίες αξιοθαύμαστης αρχιτεκτονικής, περιηγηθήκαμε σε περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, θαυμάσαμε τα άπειρα διασωθέντα αρχοντικά που κοσμούν όλη τη νήσο, γνωρίσαμε τους ανθρώπους της και δοκιμάσαμε τις υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις που συνεχίζουν να φτιάχνουν. 

Μόλυβος , Ερεσός, Πέτρα, Αγιάσος, Πλωμάρι, Καλλονή, Μανταμάδος είναι μόλις μερικά από τα χωριά που γνωρίσαμε και εντυπωσιαστήκαμε από την ομορφιά τους.

Τα μονοπάτια που περπατήσαμε μας αποκάλυψαν όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και του καφέ που δημιουργεί η φύση ενώ την ίδια στιγμή μέσα από αυτά μαθαίναμε την ιστορία της…

Έχοντας λοιπόν μια βαλίτσα ήδη γεμάτη με πολύχρωμες εικόνες, κάνουμε χώρο για την επόμενη πολυήμερη εξόρμηση μας σε άγνωστες αλλά και γνωστές περιοχές, πάντα με γνώμονα την αγάπη μας για το βουνό, που πολλές φορές ωστόσο καταλήγει στη θάλασσα!